Harry Potter and the order of the Phoenix.Harry Potter and the order of the Phoenix, eller Harry Potter och Fenixordern som den heter på Svenska, är den femte och tjockaste boken i serien om Harry Potter, på nästan hela 1000 sidor.

Efter att ha fått se Lord Voldemort, trollkarlen som dödade hans föräldrar, återvända till makten, väntar den snart 15 årige Harry Potter spänt på nyheter om vad som hänt i trollkarlsvärlden. Han har inte hört någonting från sina bästa vänner, Ron och Hermione. Och dom få gångerna han fått ugglepost av dom har det bara innehållit några rader.

En kväll blir han och hans kusin attackerade av Dementorer vilket resulterar i att han måste använda magi för att komma därifrån oskadd. När han kommer hem igen får han ett brev där det står att han blivit reglerad från Hogwarts, hans enda riktiga hem, och att han måste lämna i från sig sin trollstav.

Dumbledore, Hogwarts rktor, lyckas dock ordna så att han inte blir helt utkastad från trollkarlsvärlden innan han fått chansen att försvara sig själv.


En kväll när Harry blivit lämnad ensam hemma kommer det en hel hög med trollkarlar på besök. Dom är där för att rädda honom och ta med honom till Fenixorderns, ett gäng med häxor och trollkarlar som arbetar för att få bort Voldemort från makten igen, högkvarter. Där han hittar både Ron, Hermione, Sirius Black och resten av Rons familj. Han känner sig sviken av dom människor han bryr sig om mest, eftersom han fått bo hos Dursleys medans dom andra har fått vara tillsammans.

Väl tillbaka i skolan, som han blev insläppt på igen efter ett förhör på trolldomsministret, väntar en helt ny lärare. Professor Umbridge från trolldomsministret har blivit anställd som lärare för att hålla koll på skolan, dom andra lärarna och eleverna. Dom flesta eleverna hatar henne redan första dagen, och dom döljer det inte heller. Lärarna däremot (som även dom hatar henne) är lite mer diskreta. Tillsammans med Ron, Hermione och en hel del andra elever startar Harry en grupp, en arme, som motarbetar allt som Umbridge står för.

Jag antar att ni redan har lyckats gissa vad jag tycker om den här boken. Den är lika underbar och magisk som dom 4 föregående böckerna. Men jag måste bara säga att det inte finns något bättre än att läsa  dessa böcker (och alla böcker för den delen) på dess orginalspråk. Det är först nu som jag har insett hur dåligt jag tycker att dom svenska versionerna är översatt.


Som vanligt så får den
/  precis som resten av böckerna i serien.


Kommentarer


Lätta på hjärtat,

Ditt namn,


Din mejl,


Din blogg,


Dina ord,

‹ Välj en.
Trackback